Begin 2024 is de nieuwe site online!
3 fases van niet aangeboren Hersenletsel (NAH)
De drie fases van hersenletsel komen ook voor bij traumatische ervaringen, ingrijpende gebeurtenissen zoals ongevallen met blijvend letsel. scheiding, wegvallen van dierbare en (langdurig) conflict spanningen –lees meer–
Voor
Het vetrouwde leven zoals iedereen het opgebouwt heeft. geleerd heeft vanuit zijn omgeving opvoeding en educatie en werkzame leven toe werkend naar het verwachte levendoel. Misschien al wel bezig met de tijd van pensioen om dan de vooruitgeschoven reizen te gaan maken.
Druk bezig met de huidige vraagstukken, opvoeding van de kinderne en/of sport en hobby`s.
Tijdens
Ziekenhuis, revalidatiecentrum en werken aan herstel en
Herontdekken van nog bekende en bruikbare vaardigheden.
Samen met je naasten werken aan terugkeer met ondersteuning
Ontdekken welke levensdromen (nog) haalbaar zijn.
Vaardigheden (her)trainen zoals plannen, taal, geheugen en dagelijkse basisvaardigheden.
Emoties en gevoelens een plek geven het liefst met
Antwoorden vinden, ontdekken dat nog vele vragen onbeantwoord blijven.
Ervaren dat bekenden en opgebouwde netwerken uit beeld raken, nieuw zullen ontstaan.
Werken aan de voorbereidingen voor de herstart naar het ‘gewone’ leven
Na (Met)
Het nieuwe leven begint nadat de revalidatie afgerond is. Voor vele het gevoel dat een doel behaald is. soms ook een lastig moment omdat een periode afgesloten wordt. Het dagelijkse ‘normale’leven anders is als gehoopt. Lichamelijk pijn aanwezig blijft.
Het leven erna betekend ook mentaal mogen herstellen.
Gewaardeerd voelen om de dingen (weer) te kunnen gaan doen die je het liefst doet.
Het leven voor het letsel een plek terug te laten komen in de toekomst.
Werken aan dat ene levensdoel, ook al is het met aanpassingen. daarin
gesteund voelen,
De wil om begrepen te worden met
gezien worden binnen de zorg en hulp
Het leven met hersenletsel kan twee kanten op. Een op maat afgestemd plan vanuit de persoon samen met naasten bied houwvast, zekerheden en vergroot de kans op terugvinden van levensvreugde en plezier zoals het voor de tijd gewend was
Praktische uitleg van Hersenletsel
Een beschadiging in de hersenen waardoor een stukje of delen van de hersenen het niet meer doet zoals het hoort, waardoor signalen niet doorgegeven worden bewegingen, spraak, of lichaamsfuncties uit kunnen vallen.Geheugen emoties of pijnprikkels niet goed verwerkt kunnen worden. Waar de beschadeging zit, de grote en aard ervan bepalen voor een deel de mate van de beperkingen of handicaps die ervaren worden.
Hersenletsel kan ontstaan door een klap op het hoofd, val, ongeval, infarct, zuurstofgebrek, medisch aandoeningen of andere gezondheidsproblematieken. Langdurige traumatische stress, alcohol of drugs gebruiken kunnen ook invloed hebben op de hersengezondheid zijn activiteiten en signaaldoorgiften.
Ontstaan van hersenletsel kent geen leeftijdsgrens het kan ook voor of tijdens de geboorte plaatsvinden (aangeboren hersenletsel). Goed aantoonbare hersenbeschadiging van vlak na de geboorte tot en met de laatste levensfase worden vaak aangeduid als NAH (niet aangeboren hersenletsel).
Ook kan er sprake zijn van lichte traumatische hersenletsel (LTH) als gevolg van een kortdurend bewustzijnsverlies met hersenschudding waardoor langere tijd (kan jaren aanwezig blijven) last blijven houden van geheugenverlies, hoofdpijn, tragere verwerking, moeite met focussen, taak inspanningen, vermoeidheid, slaperigheid/slapeloosheid, overgevoeligheid voor licht en geluid, emotieregulering (geïrriteerdheid/frustratie). Bij LTH is niet altijd een direct zichtbare beschadiging aantoonbaar wel dat er sprake is van kortdurende (max. 15 minuten) bewustzijnsverlies na een klap op het hoofd.
Omdat Mentale sociale steun en zicht hebben op de mogelijkheden een posetieve meerwaarde heeft in het welbevinden van de persoon met doen van intresses om het leven de glans te geven zoals gehoopt.